Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и на вътрешните работи Румен Петков провериха разширенията на пътническите терминали на летище Варна.

За модернизирането на аерогарата са вложени около 1.5 млн. лв. С направените разширения са подобрени условията за обслужване на гражданите и е създадена възможност за увеличаване на капацитета на летището с 1800 пътници на час.

Летище Варна разполага с три терминала за обслужване на пристигащи пътници. Новият Терминал 5 е най-големият и е с площ 2 000 кв. м.

С него ще се облекчи работата по обслужване на пътниците в натоварените за летището дни през активния летен сезон, когато броят на полетите надхвърля 100 на ден.

След извършените вътрешни преустройства и модернизации площта за заминаващите пътници в зоната след митнически и граничен контрол е увеличена с около 40%.

За увеличаване бързината при обслужване на заминаващите пътници са монтирани пет нови автоматизирани чек-ин съоръжения, с които общият брой на гишетата в терминалите за заминаване на летище Варна става 18.

През миналата година по същото време броят им бе 12, припомни изпълнителният директор на "Летище Варна" ЕАД Янко Янков.

От началото на годината досега през терминалите на летище Варна са преминали 622 192 пътници, което е с над 17 000 пътника повече от същия период на миналата година. Обслужени са 6 486 въздухоплавателни средства или с около 12% повече от предходната година.

Най-голям относителен дял имат полетите от Германия - 22%, Австрия - 12%, Англия - 11%, скандинавските страни - 9% и т.н. Полетите от Русия, които допреди 5-6 години заемаха съществен дял започнаха да възвръщат позициите си, като за първите шест месеца на годината са се увеличили с 34 на сто спрямо същия период на миналата година.

Над 65 български и чужди авиокомпании изпълняват в момента чартърните си програми от летище Варна до над 35 държави в Европа и Азия.

По редовни линии полети се изпълняват до София, Будапеща, Виена, Лондон, Амстердам, Осло, Мадрид и Милано, съобщи пресслужбата на МС.