Коалиция за България настоява правителството да представи реалистична оценка за икономическото и финансовото състояние на страната.

 

Необходими са мерки и действия, написани и подписани от тези, които носят отговорността за следващите години, настоя Михаил Миков.

Той конкретизира исканията на левицата:

Деблокиране на резерва на здравната каса и спешно изплащане на задълженията на здравните заведения, актуализация на бюджета, увеличаване на средствата за мерки за заетостта, подкрепа към предприятията в затруднение, ускорено усвояване на средствата по оперативни програми на ЕС.

Миков заяви още, че левите настояват да бъдат въведени временно данъчни стимули за работодатели, които създават нови работни места, а също и когато наемат хора с увреждания.

Той допълни, че Коалиция за България иска да се въведат и допълните семейни помощи за детски ясли и детски градини за семейства, в които и двамата родители са безработни.

По думите му необходима е цялостна визия и яснота кой и защо поема тежестите на кризата и носи отговорността.

България няма нужда от ежедневни идеи, търкалящи се в публичното пространство, подчерта още Миков и призова управляващите не само да говорят, а да предприемат необходимите мерки.

Той посочи, че бюджетът на правителството е провален с дефицита.

По думите му данъкът се увеличава заради управленска безпомощност в определени сектори.

Здравеопазването е в колапс и събраният от гражданите почти един милиард лева резерв за здравеопазване отива в подкрепа на финансовата политика на Дянков, изтъкна Миков.
Болничните листове и неизползваните отпуски се превърнаха в най-големият проблем на държавата, добави той.

Миков изрази тревога от намеренията на управляващите да увеличат ДДС и предупреди, че ако го направят, ще последва инфлация и свиване на и без това свитото потребление.
Условия на замразени доходи е политика на отнемане на доходи, подчерта той.