Една от основните цели на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е те да достигнат минимум клас „С“ на енергопотребление. Този клас на енергийна ефективност не е забранен от ЕС.  Това заявяват в официална позиция до медиите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Позицията на ведомството е във връзка с твърденията на заместник-председателя на Камарата на архитектите арх. Николай Гълъбов, изразени на пресконференция вчера.

Припомняме, че Гълъбов обяви, че ще дадем 1 млрд. лева за саниране клас "С", който скоро ще бъде забранен в Европа, защото е нискокачествен. Той е категоричен, че в България се стимулира лошото качество. Клас „С” при енергийно саниране е извън Европа, скоро ще бъде забранен. Ние го поставяме като цел за нашето саниране, обясни Гълъбов.

Санираме по качество, което скоро ще бъде извън Европа, убедени архитектите

Санираме по качество, което скоро ще бъде извън Европа, убедени архитектите

Електронен регистър и конкурси за проектите искат от бранша

От МРРБ са категорични, че не са съгласни с представените данни по отношение на програмата за саниране.

От министерството на Лиляна Павлова смятат, че поднесената от арх. Гълъбов информация цели провокация на гражданите, които участват в програмата. Ведомството счита казаното като опит за уронване доброто име не само на МРРБ, но и на българските общини, които реализират програмата по места и хилядите граждани, за които е разработена.

В позицията до медиите се твърди, че постигането на клас „C” обезпечава ефикасното изразходване на публичния ресурс. Това означавало да се постигне най-доброто съотношение разходи – ползи, съответстващо на добрите европейски практики.

По-високият клас на енергийна ефективност на жилищата щял да означава по-луксозно и скъпо строителство. Това пък щяло да изчерпа значително по-бързо предвиденото финансиране и по този начин много по-малко домакинства ще се възползват от мярката. 

От ведомството на Павлова определят като лъжа внушенията, че програмата ще достигне 4 млрд. лева. За тази година осигуреното финансиране е в размер на 1 млрд. лева. Финансист номер 1 е уверил, че за 2017 г. ще се осигурят още 1 млрд. лева заради големия интерес на гражданите. Това, че програмата ще достигне сумата от 4 млрд. лв. е подвеждащо внушение, което да противопостави обществото, подчертават от МРРБ.

От там са категорични, че всичко, което се прави понастоящем по Националната програма, е в пълно съответствие с европейските правила и стандарти, и българската нормативна уредба.  

По отношение на твърденията за влагани некачествени материали и строителни дейности, строителят носи отговорност за изпълнението на строителните и монтажните работи с материали, изделия, продукти и други в съответствие с основните изисквания към строежите, както и за спазване на технологичните изисквания за влагането им.

От ведомството не са съгласни и с твърдението, че възлагането на процедурите на инженеринг води до корупционни практики.