С наближаването на жътвата мрачните прогнози за спад в зърнената реколта се засилват заради засушаването в редица региони на страната.

В Североизточна България производителите очакват с почти една трета намаление на добивите от пшеница и ечемик.

Причината е, че втори месецв Русенско, Разградско, Силистренско и Великотърновско не е валял дъжд , обясни ръководителят на дирекция "Земеделие и гори" в областната управа на Русе Михаил Бобчев, цитиран от money.bg

"Пораженията при ечемика са изключително големи, защото голяма част от площите в Русенско са изгорели. Ако има валежи, пшеницата може да бъде спасена, защото тези посеви в момента цъфтят", каза Бобчев.

И допълни, че положението в страната все още не е придобило бедствени размери за разлика от съседните румънски области, където засушаването е по-сериозно.

Българските производители отдавна предупреждават, че ако не се възстанови поливното земеделие, пазарът на зърно ще бъде силно застрашен.

Само преди месец производители от Южна България също сигнализираха за лоши добиви заради ограничената влага в почвата.

Въпреки падналите през последната седмица валежи състоянието на зърнените посеви не се е подобрило, обясниха от асоциацията на зърнопроизводителите.

Тревогата около реколтата на този етап не рефлектира върху цените. Причината е в значителните запаси, които независимо от износа са около 1 млн. тона. Дори реколтата тази година да падне до 3.5 млн.тона при очаквани 4.2 млн, браншовиците не очакват, че зърното ще поскъпне.

Засушаването през март и април се сочи като проблем за реколтата и в много други източноевропейски държави. Песимистични са прогнозите за добивите и в Унгария, Полша, Словакия и Сърбия.

Френският институт за стратегии и анализи на зърното миналата седмица също промени прогнозите си за тазгодишната реколта в Европа. Според анализатори общите добиви ще намалеят с около 4.5 млн. т и ще достигнат 289.7 млн. т.