Рекорден транзит на руски газ през територията на България са отчели специалистите от компанията "Топенерджи" - Балкански диспечерски газов център, предаде днес ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР.

Изпълнителният директор на дъщерното дружество на "Газпром" Игор Елкин съобщи, че заради студеното време потреблението на синьо гориво в балканските страни рязко е нараснало, като само в България денонощното потребление на газ се е увеличило средно с 4 милиона кубични метра.

Като цяло за 2007 г. е регистрирано увеличение на доставките на газ за Балканите с 13,2 на сто, а за България - с 4,7 процента, което изразено в цифри възлиза на стотици милиони кубични метра.

Очаква се потреблението да продължи да нараства, което може да изисква по-нататъшно разширяване на транзитната газопроводна система по територията на България със строителство на нови мощности, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Сегашният скок на потреблението на газ предивзика трудности в разпределението му, тъй като в сферата на дейност на "Топенерджи", освен България, влизат Украйна, Молдова, Гърция, Турция, Румъния и Македония.

Удачно разрешение може да окаже новият газопровод "Южен поток", за чието изграждане в момента активно се водят преговори. Този магистрален газопровод може да превърне България в енергиен център на Европа, подчертава ИТАР-ТАСС.

Строителството на газопровода ще бъде част от темите, които ще се обсъдят по време на посещението на руския президент Владимир Путин в България на 17 - 18 януари, заедно с въпросите за реализацията на други мащабни проекти като АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис", възстановяване на фериботните връзки между пристанищата на България и Русия.

Припомняме, през Балканите транзитът на природен газ от Русия бе увеличен и заради увеличения износ за Турция, след като Иран не възобнови доставките на синьо гориво.