С около 40-50 минути се удължава времето за преминаване на Дунав мост между Русе и Гюргево заради ремонта, който се извършва в румънския участък на съоръжението. Движението се осъществява само в едната лента, тъй като лявото платно на моста се подменя изцяло, отбелязва БГНЕС.

През деня трафикът се регулира от работници, които според интензивността на движението пропускат автомобилите от двете страни, а вечер стесненият участък се обслужва от светофарна уредба.

Според редовно преминаващи по моста пътници най-напрегнати са следобедните часове, когато на шофьорите им се е налага да чакат заклещени на самия мост между тировете по 50 минути.

Напрежение и притеснения сред изчакващите предизвикват вибрациите от преминаващите тирове и влакове по моста, когато въпросните превозни средства са върху него, и то само в едната му лента.

Тъй като ремонтът на Дунав мост в румънския участък е основен, се налага да се отливат изцяло нови платна. Предвижда се на няколко пъти съоръжението да се затвори изцяло за автомобили, като румънската страна ще обяви датите предварително. Спирането на движението се налага заради подмяната на бетонните плочи, когато е необходимо да няма никакви вибрации по съоръжението.

Пълно затваряне на моста ще има поне три пъти за по около 8 часа в тъмната част от денонощието, когато трафикът е по-малък. Към момента единствената забрана за преминаване по моста е за извънгабаритните товари. До средата на август ще влезе в сила и нова организация на движението на товарни автомобили.

Очаква се сроковете по ремонтните дейности на Дунав мост да бъдат спазени и той да приключи в средата на декември тази година.