Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете в село Бозвелийско. Това съобщи при посещението си в Силистра министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Припомняме, на 31 август бе съобщено, че има първи случай на положителна проба на заразени с африканска чума прасета у нас. Огнището бе регистрирано в село Тутраканци, община Провадия, област Варна. Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип "заден двор" е постъпил в БАБХ на 30 август 2018 г.

На 4 септември областният управител на Варна заяви, че пробите са отрицателни.

Според земеделския министър оградата, изградена да спира влизането на заразени животни от румънска територия, е в добро състояние. Той призна, че това съоръжение не спира изплашени от ловци животни.

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

Според Порожанов се подобряват мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния, свързани с предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

"Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно с това, служителите от всички пунктове по границата изземват продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, слагат ги във фризери, а след това се унищожават по места", каза земеделският министър.

Той призова стопаните на прасета в село Бозвелийско "да ги усвоят по най-бързия начин

Министърът обсъди с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо потенциалните заплахи от евентуално разпространение на заразата и обезщетенията.

Бяха обговорени и транспортните коридори - когато в една област има установена зараза, се налагат ограничения на движението на животни. Очаква се централният епизоотичен съвет да разгледа тези въпроси.

На срещата присъстваха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов.

Земеделският министър ще обсъди въпроса с румънското правителство, като ще бъде се обмисля и разполагането по границата на патрули, които да следят за преминаването на диви прасета.

По-късно през деня, министър Румен Порожанов ще се срещне в Букурещ с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите - Йоан Денеш. Очаква се той да поиска да бъдат спрени гонките на диви прасета в Румъния, които в страха си бягат и към България.

"Едно от исканията ни ще бъде да се прекратят гонките или поне да бъдем информирани за дните, в които се провеждат. Целта е да направим пост за наблюдение и да се предприемат необходимите мерки", обясни министърът и изтъкна случай, при който оградата е спряла подгонено животно.

Междувременно от БАБХ се похвалиха, че от Европейската комисия са заявили, че страната ни е имала адекватна и бърза намеса в първия случай на чума по дребните преживни животни у нас през юни. Припомняме, на 11 юли започна евтаназирането на кози и овце заради възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни. Те бяха открити в селата Крайново, Странджа и Шарково, община Болярово, Ямболска област.

Очакванията на европейците са МЗХГ, БАБХ и другите компетентни органи да предотвратят и по-нататъшно разпространение на вируса на нови територии. Това стана ясно след участие на заместник-министърът на земеделието, храните и горите - доц. д-р Янко Иванов и изпълнителният директор на БАБХ - д-р Дамян Илиев, в две международни конференции на високо ниво в Брюксел.

Едната среща е била на 6-7 септември под мотото: "Партньорство и инвестиции за свят, свободен от Чума по дребните преживни животни". Тя е организирана от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Европейската комисия. "Европейската комисия подчерта резултатността на действията, извършени от българските ветеринарни власти в съответствие с действащото законодателство на ЕС, благодарение на които ще се предотврати и по-нататъшно разпространение на вируса на нови територии", очакват от Брюксел.

Целта на тази конференция е изкореняване на Чумата по дребните преживни животни в световен мащаб до 2030 година. Това е според Глобалната стратегия за контрол и изкореняване на болестта на FAO и OIE. В нея участваха и министри на земеделието от над 20 засегнати или в риск от заболяването страни, от Африка, Азия, Европа и други региони.

"Мерките, които сме предприели, продължават, те са единственият начин да се гарантира сигурност в цялата зона", коментира изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Втората международна среща бе на тема "Трансгранични болести по животните в Европа - значение на международното сътрудничество за устойчивото животновъдство". Тя се проведе на 6 септември в Брюксел.

На нея основни мерки за превенция са биосигурността, добрите ловни практики и осведомеността на обществото за намаляване на риска от човешки фактор при пренасянето на вируса.

Като трансгранични болести са били разгледани Африканска чума по свинете, Инфлуенца по птиците, Заразен нодуларен дерматит, Чума по дребните преживни животни, Шап, Бяс и др. Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андиукайтис е изтъкнал ролята на контролните органи, информираността и добрите ловни практики срещу тяхното неразпространение.

България, Гърция и Балканските страни са дадени като положителни примери за страни, успешно спрели разпространението на болести като като Заразния нодуларен дерматит.