усенската корабостроителница губи 120 000 лева на ден от протестите на работниците, информира Ruseinfo.net.

Блокира се работата на подизпълнители с 300 работници заради бездействие на 20 крана.

Днес на територията на едно от най-големите русенски предприятия започнаха протестни действия над 100 предимно млади работници. Те са на територията на дружеството, но не и на работните си места. Повечето от тях са насядали пред цеховете.
По смисъла на Кодекса на труда те не са обявили, че ще извършват стачни действия, поради което на 15 януари практически са т. нар. "самоотлъчки", казват от управлението на дружеството.

Oще от петък парламентьори предявяват искания за по-високо заплащане. Днес делегацията е била в състав от 10 души. С оглед избягване ескалация на напрежението е помолен да се намеси тамошният синдикален ръководител Христо Йорданов /КНСБ/. В момента се провеждат преговори, чиито резултат може да бъде видян след 24 часа или 14 дни, коментираха шефовете.

Всичко започва с идеята да се обвърже получаваната сума трудово възнаграждение с производителността на труда. През септември експериментът започва в цех № 120, където работят 130 души.
За 3 месеца те постигат повишение производителността на труда над 20 %. Заплатите им се повишават. Тогава ръководството решава да разпростре идеята върху всички служители от корабостроителницата /над 700 на брой /.
През декември те обаче не постигат очакваните резултати, но остават с надежда, че заплатите им ще бъдат според обещаните въпреки липсата на по-голяма производителност.

Затова през януари започват да протестират. Въпреки това работниците не са санкционирани и не са уволнявани. Понастоящем началниците на цехове обясняват, че без производителност няма да има увеличение на заплати.

По думите на г-н Якимов младите вземат вместо 300 - 400 евро. 100 %-во увеличение както се иска обаче не може да има независимо от скока на цени на ток, парно, вода и др. Предложението е за увеличение до 50 % при условие, че има 20 % ръст на производителността спрямо тази през 2006 година. Над този "праг" ще има премия от 10 %.