Проектът за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис може да се препъне в България.

Това са очакванията на икономически министър на Русия Сергей Шматко, които той изложи пред депутатите от Държавната дума, съобщава агенция Новости.

По проекта Бургас - Александруполис ще има проблеми, тъй като българската страна настоява за повишаване на екологичната ефективност и сигурност на проекта", обясни Шматко.

Министърът допълва, че България не е доволна и от икономическия модел на проекта. „Българските власти считат, че моделът на получаване на дивидентите, не е изгоден за страната", посочи Сергей Шматко.

Нефтопроводът трябва да премине през Черно море, а в Бургас започва сухоземната му част, която продължава до гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море.
Споразумението между Русия, България и Гърция за строителството на нефтопровода бе подписана през 2007 година.

Относно газопровода „Южен поток" Сергей Шматко беше категоричен, че по него не възникват проблеми, но призова за ускоряване на преговорите на корпоративно ниво.

България участва и в проекта „Южен поток", който по проект трябва да постигне мощност до 63 милиарда кубически метра газ годишно. Тази тръба трябва да мина през Варна и ще доставя руския природен газ до Италия и Австрия.

Що се касае до АЕЦ „Белене", той изрази увереност, че строителният процес ще бъде подновен в най-скоро време. „Просто трябва да бъде внесена известна яснота", поясни Шматко.

Съдбата и на трите проекта ще бъде обсъждана в София на 10 и 11 декември по време на заседанието на междуправителствената комисия, чийто съпредседател от една седмица е именно руският енергиен министър.

По думите на Шматко излизането на германския инвеститор RWE няма да попречи сериозно на реализацията на проекта. Според министъра в скоро време ще се намери начин да се възстанови процеса на строителство. „Просто трябва да внесем яснота по някои въпроси", каза Шматко.