Правителството възложи на трима министри - на финансите, на икономиката, енергетиката и туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, да извършат пълен анализ на възможните варианти и да предложат необходимите действия, които да сведат до минимум негативното влияние, оказано от увеличението на цените на горивата.

Решението е взето на подпис въз основа на доклад на министър Александър Цветков по повод поскъпването на горивата и по-специално на дизела.

След получена информация от страна на автомобилните превозвачи, преди дни министър Александър Цветков поиска от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да извършат проверка в рамките на техните правомощия за наличие на картелно споразумение при определянето на крайните цени на горивата.

Междувременно лидерът на РЗС Яне Янев коментира, че правителството се подиграва по възможно най-арогантния начин с потребителите на горива. Янев припомни, че в началото на мандата премиерът Бойко Борисов се хвалел, че може да решава подобни проблеми само с едно телефонно обаждане.

Лидерът на консерваторите посочи, че и в този случай Борисов би могъл да се обади на генералният изпълнителен директор на веригата „Лукойл България" Валентин Златев и да го помоли да спре да рекетира българския народ с цените на горивата.
Вместо това обаче, според РЗС, правителството създава нови монополи и определя цените на олиото, зърното и захарта например. „Бойко Борисов убива конкуренцията с нови монополи и на практика пазарна икономика няма", обобщи Яне Янев.

Той отправи два въпроса към директора на агенция „Митници" Ваньо Танов и към премиера Бойко Борисов. От РЗС питат Танов дали е водил разговор с Валентин Златев за акцизите, контрабандата и корупционни практики, свързани с горивата.
Янев отправи въпрос към министър-председателя за това дали е провеждал телефонен разговор с Ваньо Танов, какво е било съдържанието на този разговори и какъв резултат е последвал.

Яне Янев е категоричен, че има трайна спогодба между олигарсите и правителството и допълни, че продължаващата полицейщина има за цел да закриля и осъществява чадър не над тези, който разкриват контрабандата, а над тези, които я осъществяват. Лидерът на РЗС посочи още, че около 3 млрд. лв. са прикрити от контрабанда само за миналата година.