Намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружествос ограничена отговорност (ООД), предвиждат промени в Търговския закон.

Три варианта парламентът прие на първо четене. Депутатите одобриха и трите законопроекта. Те са внесени от правителството, от левицата и от Синята коалиция.

Министерският съвет и депутатите Петър Димитров и Анна Янева от Коалиция за България имат идентични предложения за промени в Търговския закон и мотиви към тях.

В двата проекта се предлага сумата на началния капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност да бъде намалена на символичните 2 лв.

С прилагането на тази мярка нивото на предприемачество в България ще се повиши, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки, се посочва в мотивите.

Проектът на Министерския съвет предвижда да отпадне изискването за вписване на дружеството в търговския регистър да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.

Мартин Димитров и Ваньо Шарков от Синята коалиция предлагат изискването за минимален капитал да се намали 50 пъти - до ниво от 100 лева за създаване на ООД.

Павел Шопов от "Атака" призова да няма спекулации от предишните управляващи, защото когато са имали мнозинство в 40-то Народно събрание, не са намалили минималния капитал за регистрация на ООД.

Мартин Димитров добави, че този законопроект е бил внесен от Петър Димитров в миналия парламент, но не е получил подкрепа.