Сметките на потребителите на „Топлофикация-София" са завишени с между 15 и 20%.

Това каза в студиото на БНТ председателят на Федерацията на потребителите
Павел Кърлев във връзка със засечените разлики между температурата на водата, която влиза в абонатната станция, подадена от „Топлофикация-София", и изходящата температура към домовете.

Той поясни, че на входа на абонатната станция температурата е 68 градуса, измерени от електронен термометър на Топлофикация, а на изхода е 46 градуса, измерени с живачен термометър.

Кърлев цитира евронорма 834, според която минималната входна температура към домовете трябва да е 65 градуса, тоест „Топлофикация-София" нарушава европейските разпоредби.

Иван Маринов - зам.-изпълнителен директор на „Топлофикация-София", се включи по телефона и обясни, че електронните термометри на дружеството са произведени в страна членка на ЕС и са минали през метрологична проверка в българския институт.

Павел Кърлев защити тезата, че живачните термометри са по-точни, а Маринов зае противоположното мнение. Кълев попита кой е извършил метрологичната им проверка и поясни, че тя е направена в лаборатория на Николай Жечков, който е шеф и собственик на Бруната, което пък означава, че има конфликт на интереси.

Маринов обясни, че се проверяват между 15 и 20 хиляди топломера и затова се пуска обществена поръчка, тоест не може да има конфликт на интереси.

Кърлев обясни, че тази разлика от 20 градуса на входа и изхода на абонатните станции товари сметките на потребителите с между 15 и 20%.

От своя страна Маринов обясни, че няма как тази апаратура да се манипулира и, че ако това беше вярно Топлофикация щеше да е спечелила 3 млрд. и 600 хил. лева от абонатите си за 3 години, което очевидно не е вярно.