Крайният срок за издължаване на целевия кредит и субсидия за производство на пшеница за реколта 2006 г. се удължава от 30 септември до 17 ноември, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" реши до 17 ноември да се удължи и крайният срок за възстановяване на целевите кредити по финансовата линия, която включва кредит и субсидия за закупуване на семена за производство на пшеница.

От този месец е открита и линия за субсидиране съхранението на пшеница за хляб от тазгодишната реколта в размер на 1 000 000 лв., съобщиха от министерския пресцентър.

За съхранение на зърното в лицензираните публични складове фермерите ще получат субсидия от по 2,00 лв. за тон месечно, а в лицензираните зърнохранилища - по 1,70 лв./тон месечно, съобщи зам.-изпълнителният директор на фонда Ализан Яхова. Максималният добив от декар, върху който може да бъде изплатена целевата субсидия е до 330 кг./дка, в зависимост от средния добив за страната, уточняват от министерството.