Машина за непрекъснато леене на стомана в „Кремиковци" откри премиерът Сергей Станишев.
Това е втората такава машина в комбината и инвестицията за нея ще възлезе на 10 млн. евро.

Председателят на надзорния съвет и шеф на борда на Global Steel Holding Прамод Митал съобщи, че очакват следващите три години чрез допълнителни инвестиции да постигнат производство на 2.2 млн. тона крайни продукти.

Премиерът преряза лентата на новата машина и откри паметна плоча за нейното пускане в действие, след което беше разведен от шефовете на „Кремиковци" да разгледа различните етапи на производството. Станишев видя как металът се излива при 1600 градуса температура и как след обработка в току-що пуснатата машина излиза във вид на 10 - 12 тонен блок.

Блоковете, още нажежени, се товарят на вагони, след което се доставят в друг цех за валцуване, след което стоманата излиза във вид на рулони и после се реже на различни листове или форми.

Прамод Митал изтъкна, че средната работна заплата в „Кремиковци" - тази за октомври, е преминала 800 лева и подчерта, че това не е предел и че ръководството на комбината ще се стреми към европейските нива на заплащане.

Станишев изрази увереност, че новата инвестиция ще допринесе за по-високата конкурентноспособност на „Кремиковци" и ще подобри експортните му позиции, както и за по-добрите екологични стандарти.

Премиерът отбеляза, че Кремиковци винаги е съществувал в конкурентна среда, и основната част от продукцията винаги е била на насочена към износ и изрази надежда, че с ясните намерения на собствениците на комбината, Кремиковци ще успее на международните пазари в ЕС и далече извън него.

Условие за това, както посочи премиера е амбициозната инвестиционна програма на Кремиковци.

Разбира се, добави Станишев, правителството ще се стреми да подкрепя сериозните инвеститори и производители в България, за да произвеждат повече и по-качествена продукция