Премиерът Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков и Александър Цветков и посланикът на Италия Стефано Бенацо дадоха старт на проекта за модерната европейска железница в България. Проектът е за рехабилитация на жп инфраструктура в участъци по линията Пловдив - Бургас и е на стойност 400 млн. лв.

ЕК подкрепя плана за преструктуриране на железниците. Според министър Цветков до 2012г. само в инфраструктурата ще бъдат вложени над 1 млрд. евро от европейските фондове. Той добави, че след 2014г. за модернизация на жп транспорта у нас от ЕС ще дойдат над 2,5 млрд. евро.

Това е най-големият жп проект за последните 20 години, който поставя началото на изграждането на модерната европейска железница в България. Средствата са осигурени от кохезионния фонд на ЕС и с национално съфинансиране. Рехабилитацията ще се извършва от италианска и две български фирми.

Скоростта на движение ще се повиши до 160 км/ч и така от Пловдив до Бургас ще се стига за един час по-малко, отколкото сега. В процеса на работата ще бъдат разкрити 600 нови работни места, а през следващата година първият участък ще бъде готов.

Премиерът Борисов нарече новия проект „железопътна магистрала" и посочи, че линията ще даде тласък не само на региона. „Винаги съм казвал, че когато има движение, с него идват и парите, инвестициите и съпътстващите бизнеси и това е работа за хората", коментира Борисов, цитиран от агенция „Фокус".

На въпрос за добавките за пенсионерите, Борисов коментира, че те ще станат ясни, когато се направят разчетите. След като имаме разчета, на тези най-слаби социални слоеве ще се опитаме да помогнем, защото действително са зле. Много искаме това да се случи, но в разчетите на бюджета това ще стане ясно в средата на юни", обясни Борисов.

Министър-председателят се обърна към журналистите с думите: „Спрете да мрънкате и да ставате популисти и вие". Според него чрез инфраструктурните проекти икономиката се задвижва и това дава възможност държавата да има пари за по-високи пенсии и заплати.

По отношение на казуса „Брикел", Борисов посочи, че постигната договорка със синдикатите се изразява в това, че ако собственикът Христо Ковачки започне съкращения, държавата няма да узакони завода и той ще трябва да прекрати дейността си.

За изборите Борисов повтори, че ГЕРБ не желаят подкрепата на ДПС и че ще обявят кандидата си в подходящия момент, а не под натиск. Той припомни, че преди 5 години така е направил инициативният кабинет на Георги Първанов, който го издигнал чак през август.