Министри, синдикати и работодатели се събраха, за да обсъдят проекта „Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании”.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи проекта, чиято основна цел е да се подобрят условията на труд, да се повиши качеството на работните места в малките и средни предприятия.

Мотивите за проекта са, че в България има много малки и средни предприятия, като част от тях са доставчици, подизпълнители и дистрибутори за мултинационални компании, както и за големи български фирми.

В значителна част от тях имало проблеми, свързани с конкурентоспособността им, управлението на персонала и финансовото управление.

Темата за условията на труд е една от приоритетните за Министерството на труда и социалната политика, отбеляза социалният министър Зорница Русинова. По думите ѝ, добрите условия в предприятията са ключови за работодателите, за да задържат квалифицираните и работещи хора.

Тя изтъкна като важна и темата за изследването и подобряването на условията на труд, както и организацията на човешките ресурси в малките и средни предприятия. Затова инициативата на КНСБ, БСК, КРИБ намери подкрепа по линия на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за периода 2014 – 2020 година.

„Очакваме съвсем скоро проектът да стартира и в рамките на следващите 2 години над 400 предприятия да получат подкрепа за подобряване на условията на труд”, посочи тя. 

Русинова изтъкна и двете основни предизвикателства пред малките и средни предприятия в България. На първо място това е опасността от нелоялни търговски практики, а на второ място – условията на труд, сивата икономика, както и натискът на големите компании за все по-ниски цени на доставката.

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че навлизането на големите мултинационални компании е по-скоро положително като ефект, тъй като те пренасят вече утвърдени в Европа стандарти за правене на бизнес. Все пак финансист №1 отбеляза, че има и лоши практики. Те обаче са много по-малко от добрите.

Владислав Горанов подчерта, че най-добрата регулация е саморегулацията. Той приветства инициативата на КНСБ да обхване веригата от взаимоотношения между големия бизнес и малките и средни предприятия, които се явяват доставчици на големите компании.

Горанов изрази готовност за подпомагане не само от гледна точка на регулация, но най-вече по линия на достъп до инструменти и гъвкави форми за финансиране за необходимите допълнителни инвестиции, за да се достигнат стандартите, които се прилагат в по-големите компании.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви: „Ние искаме да търсим не само най-добрите мултинационални компании, но и най-коректните, които не крият обороти и данъци.”

Той подчерта, че проектът се явява своеобразно продължение на кампанията на КРИБ „Бизнес на светло”, с която показали нетолерантното си отношение към сивата икономика.