Мотивът за увеличаване на цените на винетките е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на стари, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 година, а оттогава минималната заплата се е увеличила над 60%. Това обясни в интервю за БиТиВи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с решението на правителството цените на винетките да скочат от следващата година.

Тя подчерта, че винаги може да се спори какво е справедливо, но винетната система у нас е въведена 2004 г., когато е отпаднал пътният данък.

Припомняме, таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната - от 25 лв. на 30 лв., а на дневната - от 10 на 15 лева.

Павлова обясни, че за автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева. Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние, подчерта Лиляна Павлова. Тя уточни, че предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.

Относно сравнението на цена на винетка, дължина на магистралите и средна работна заплата с другите държави, Лиляна Павлова призова да не правим сравнения с Румъния. Те имали само една магистрала, а на места пътищата им били по-лоши от нашите.

Регионалната министърка посочи, че именно ниските заплати у нас били причина години наред да не се увеличава цената на винетката. Според нея щяло да е по-лесно да има годишна актуализация от 5 лв., отколкото рязък скок.

Относно коментарите на шофьорите, че не може да се плаща по-висока цена за тези лоши пътища, Лиляна Павлова обяви, че спорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето.

От министърката дойде обещанието, че правителството ще се постарае максимално много в ремонта на третокласните пътища, които са в най-лошо състояние. Те обаче няма как да бъдат подновени още следващата година.

От своя страна пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров обясни, че парите, които ще бъдат събрани след поскъпването на винетките, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По първокласните и второкласните не трябвало да има нито една дупка, а третокласните трябвало поетапно да се възстановяват.

Лазаров подчерта, че приходите при настоящите такси не са достатъчни за добрата поддръжка на пътната мрежа. От 2016 г. обаче те щели да се увеличат с около 73 млн. лева. По думите му, увеличението на цените трябва да доведе до ремонти, които да се виждат от хората.