С рекорден брой имотни сделки в София изпратихме 2019 г. Това съобщава money.bg, позовавайки се на данните на Агенцията по вписванията за последното тримесечие на миналата година.

Те показват, че в столицата са били осъществени общо 9 587 сделки. Броят им е рекорден от 2008 г. насам, когато за същия период те бяха 13 052, преди да се сринат до 9 472 през 2009 г.

От money.bg поясняват, че данните на Агенцията по вписванията отразяват реалните продажби със закъснение заради големия брой сделки "на зелено".

През второто и третото тримесечие на 2019 г. броят на имотните сделки започна да расте, за да достигне до 5,3% ръст през последните три месеца на годината спрямо същия период на 2018 г.

По този начин за осма поредна година се отчита ръст на продажбите в столицата и се постига вторият най-добър резултат от 2008 г. Общият брой на сделките в София през 2019 г. достига 29 772, което е повишение от 5,5% спрямо предходната година.

Същевременно ръстът на цените е започнал да се успокоява през миналата година, достигайки 5,9%.

Според експертите от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) през 2020 г. се очаква още по-слабо покачване - между 3% и 5%. В същото време те прогнозират значителен спад на сделките - до 15% намаление спрямо 2019 г.

"Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика - млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", посочва Асен Чавдаров от "Контракт Сити" и член на Управителния съвет на НАСП.

През 2020 г. се очаква пазарът да бъде подкрепен от продължаващата миграция към София, както и от продължаващата политика на Европейската централна банка за рекордно ниски лихви, която се отразява и на цената на кредитите у нас.