През последните две години електроразпределителните дружества в България са изпълнили само 30 процента от предвидените инвестиции.

Това съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране на форума във варненския курорт „Св. Константин и Елена"Константин Шушулов.

Същевременно дружествата са отчели добри печалби, посочи председателят, цитиран от БНР.

Според председателя на ДКЕВР Константин Шушулов електроразпределителните дружества трябва да подобрят качеството на подавания ток и услугите и същевременно е необходимо да се засили контролът на институциите върху дейността на тези дружества.

Честите спирания на тока и некачествените услуги са настроили населението срещу дейността на енергодружествата, допълни Шушулов. Той подчерта, че особено необходимо е да се засили след приватизационния контрол.

Няма да има шоково увеличение на цената на тока за бита от 01.07. Това обяви във Варна зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев. Все още не е ясно с колко точно ще поскъпне токът за бита, това ще бъде решено от регулатора в каря на месеца.

Кирчев подчерта, че комисията няма да приеме искането за повишение, което отправят производителите и доставчиците. ОТ НЕК например. настояват за увеличение от 24%. Компанията вече е натрупала дългове в размер на 80 милиона лева и твърди, че ако регулаторът не приеме искането за увеличение, НЕК ще работи на загуба.

Кирчев уточни, че има възможност да бъдат осигурени необходимите печалби на НЕК, но това не означава непременно увеличаване на цената.