emaxpress
Вчера всички професионални пенсионни фондове, с изключение на един - УПФ „Доверие", са превели на НОИ парите за пенсионирането в предстоящите четири години за работниците първа и втора категория.

Сред тях са миньори, летци, металурзи, химици и други работещи при тежки условия на труд, съобщиха от института.

НОИ представи подробна статистика за преведената сума от фондовете. Експертите припомниха, че срокът за това е бил 1 март. От 1 януари тази година НОИ води индивидуални партиди, които се натрупват при средствата, прехвърлени от индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове и постъпилите за тях осигурителни вноски след 31 декември 2010 г.

В края на 2010 г. броят на пенсионерите с пенсии по параграф 4 от ПЗР на Кодекса за социално осигуряване е бил 164 949, като от тях за 44 952 са прехвърлените средства от професионалните фондове, а останалите са с натрупани права за ранно пенсиониране преди прекатегоризацията на труда през 2000 г.

Според статистиката на Института текущият годишен разход на фонд Пенсии от държавното обществено осигуряване за пенсиите за всички лица по параграф 4 е около 693, 6 милиона лева, а само за тези с прехвърлени средства от професионалните фондове е около 189 милиона лева.

Парите, преведени от професионалните фондове към НОИ, за пенсиониралите се лица по параграф 4 за периода 2 000 - 2010 г. са 109,4 милиона лева. Средната пенсия на един пенсионер по параграф 4 е 350, 34 лв.

Управителят на НОИ Христина Митрева заяви, че минималната пенсия е 136, 08 лева и подчерта, че категорийните работници получават по-високи пенсии. Средната пенсия при тях е 355 лв., което е повече от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст (280 лв.). Това означава, че при категорийните работници няма хора с минимални пенсии или ако има, то те са рядкост, коментира Христова. По повод това, че един от фондовете не е превел съответните средства на НОИ, тя уточни, че за осигурените там, няма да има проблем, тъй като правата им са защитени.