Заетостта е основен приоритет на ЕС и българското правителство в условията на икономическа криза, заяви Тотю Младенов по време на конференция „Възстановяване чрез растеж и заетост", организирана от синдикатите КТ „Подкрепа" и КНСБ.

Догодина са предвидени допълнителни 200 млн. лв. по оперативна програма „Човешки ресурси" за осигуряване на заетост, квалификации и преквалификации, посочи Младенов. По време на конференцията той изтъкна важността на социалния диалог като предпоставка за по-бързо излизане на страната от кризата.

От друга страна даваме 70 млн. лв. на бизнеса за подобряване на условията на труд пак чрез оперативна програма „Човешки ресурси".

"Никога не е имало такава мащабна финансова подкрепа за бизнеса, за подобряване условията на труд за работниците", коментира финансовият министър. Той обаче посочи, че за увеличаване на заетостта у нас е необходимо да се стигне и до по-големи инвестиции в страната.

Относно размерът на безработицата Тотю Младенов заяви, че към септември месец тя е с размер на 9,4% като тенденцията е да намалява.

За увеличаването на минималната работна заплата през следващата година на 290 лв. министърът посочи, че чрез нейното увеличаване се дава възможност и за договарянето на по-добри заплати на останалите работници.

1 200 000 пенсионери от общо 2 200 000 получават пенсии под 200 лв.
"Аз мисля, че трябва първо да помислим за увеличаването именно на тези най-ниски пенсии", заяви Младенов като посочи, че от 1 септември тази година над 600 хил. души са получили допълнително пари от увеличаването на вдовишките пенсии.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че за по-малко от 9 месеца минималната работна заплата ще бъде увеличена с 20%, защото е предвидено от май следващата година тя вече да бъде 290 лв. "Въпреки това увеличение, което е безспорен успех в номинално отражение ние си оставаме най-бедната страна в ЕС", отбеляза Димитров.

Като успех на синдикатите той подчерта и че от средата на миналата година обезщетението за безработица е станало 60% от загубения доход. Преди това обезщетението беше близо до минималната работна заплата, а сега, когато е 60% от загубеното възнаграждение, това представлява увеличение в пъти за някои работници, подчерта Димитров.

Президентът на КНСБ коментира, че ударът на икономическата криза е бил насочен предимно върху пазара на труда у нас. Той даде за пример, че за последните три години броят на заетите е намалял с над 300 хил. души.

"Трябва да признаем, че антикризистните мерки от страна на правителството не са дали положителен резултат в тази насока", каза още Димитров.