Един от приоритетите на СДС, който ще залегне в предизборната ни програма за 45-тия парламент, е преминаването на ТЕЦ "Марица " 1, 2 и 3 от въглища на газ.

Това заявяват от СДС в своя позиция до медиите.

По думите им с отпускането на 2,7 млрд. евро за България, които трябва да бъдат насочени приоритетно за постигане на икономика без въглеродни емисии до 2050 г., проектът може да бъде осъществен.

Като аргументи те посочват решението на правителството за участие на България в изграждането на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис, напредването на интерконекторната връзка между гръцката и българската газопреносни системи, както и ускорената работа по Балкански поток, ще дадат възможност за диференцирани доставки на достатъчно газ на конкурентни цени

Според СДС възможността за доставки от различни източници, както и новите цени на газа, които са над 40 процента по-ниски от досегашните, са основателни причини да смятаме, че преминаването от въглища на газ е възможно най-рационалното решение за България.

Те са на мнение, че така ще бъдат избегнати сериозните разходи за заплащане на въглеродните емисии от "Мариците", които определяха високите цени на електроенергията. Това на практика ще гарантира значително по-ниски цени на електроенергията както за битовите, така и за индустриалните потребители, категорични са сините.

Освен за подпомагане на силно зависимите от въглеродно интензивни дейности региони, парите от ЕС са насочени и за преквалификация, обучение и заетост в нови икономически сектори, което ще подпомогне работещите в "Мариците", за да не губят препитанието си, смятат от СДС.

Те смятат, че макар и частни, ТЕЦ "Марица" 1 и 3 също биха могли да се възползват, а средствата да бъдат приспаднати от по-ниската цена на електронерегията, произвеждана от газ.

Диверсификацията на доставките и ниската цена на газа, съчетани с преминаването на ТЕЦ "Марица Изток" 1, 2 и 3 от въглища на газ, ще гарантират значително намаляване на цената на електроенергията, допълват още партията.

От СДС изразяват надежда правителството да насочи отпуснатите средства приоритетно към този проект, за да можем не просто да изпълним изискванията на ЕК, но и да ги използваме възможно най-рационално и в полза на всички.