Заради пандемията сериозна част от сезонните работници българи може да не заминат или пък да се завърнат. От това българската икономика и бизнес могат да спечелят и сега е идеалният момент бизнесът да привлече работници. Това препоръча икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов в студиото на Нова телевизия. Доходът от емигрантите е над 2 милиарда евро за година, който е важен сериозен паричен поток към българската икономика.

Според Богданов не може да се очаква обаче значителна част от трайно установилите се на работа в чужбина да се завърнат.

Българската икономика се справя добре с предизвикателствата на кризата, въпреки че има отлагане на големи покупки и на по-сериозни инвестиции се очакват. Лъчезар Богданов постави акцент върху вредната нагласа за харченето на европейски пари. 

1/3 са загубените работни места в индустрията, от които 2/3 са в туризма. Въпросът е какво става с туристическия бранш, обясни Лъчезар Богданов, а този бранш много ще се променя.

Той подчерта, че в световен и европейски план много неща ще се променят - например зависимостта от Китай или наемането на подизпълнители в хранителната промишленост в Германия. Така трудовият пазар ще се промени и може да се окаже, че не вносът на работници, а изнасянето на производството в тези страни, от които се наемат масово работници, ще е по-изгодно. България да се възползва умно от тези нови условия, препоръча Богданов.