Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) се проверява често. Това заяви пред БиТиВи председателят на фонда Румен Порожанов. Той смята, че е хубаво, когато има някакви сигнали, те да бъдат проверявани. На разследващите били предоставени всички необходими документи. Румен Порожанов обаче не желае да разкрие характера на проверката.

Припомняме, че вчера следобед агенти на ДАНС влязоха на проверка в ДФЗ. Те са поискали документи по конкретни проекти от Програмата за развитие на селските райони.

ДАНС проверява Фонд "Земеделие" заради спрени евромилиони от Брюксел

ДАНС проверява Фонд "Земеделие" заради спрени евромилиони от Брюксел

Поискани са документи по проекти от Програмата за развитие на селските райони

Порожанов коментира, че заради нередности в последните месеци не са разплатени редица проекти, кандидатствали за еврофинансиране.

Той обяви готовност да подаде оставка. Шефът на ДФЗ би предприел такъв ход само, ако оставката му бъде поискана от хората, които са го назначили.

Румен Порожанов коментира и освобождаването от длъжност на Янаки Червеняков. Поводът била направена проверка заради сигнал за проект на неговата тъща и конфликт на интереси, въпреки че такъв не бил открит.

Порожанов не желае да коментира твърдения, че Червеняков му е близък. Той е бил главен експерт, когато Румен Порожанов се върнал в агенцията.