Директорът на фонд „Земеделие" Димитър Тададаръков каза, че е бил заплашван през август с отстраняване от поста от депутат от БСП, предаде БНР.

По думите му заплахите са свързани с това, че той е хванал в измама пет човека от програма САПАРД

Тадаръков обясни, че е имал две алтернативи - да ги уволни и да провали САПАРД, или да приключи САПАРД и да търси решение.

Шефът на фонд "Земеделие" каза, че докато е действал по този въпрос, му се е обадил депутат от БСП.
Той отказа да назове името му, но уточни, че става въпрос за депутат от БСП, който е агент на ДС и е член на Комисията по земеделие и гори.

„Това, което ми каза по телефона лично на мен е, че ако направя това с уволнението на роднината му, ще бъда унищожен".

Тадаръков уточни, че става дума не за физическа, а за служебна саморазправа.

Депутатът от БСП Георги Юруков потвърди в парламента, че на 15 август е провел служебен разговор с Тадаръков, но отхвърли неговото твърдение, че го е заплашвал.
По думите му, разговорът по телефона с Димитър Тадаръков се е отнасял до работата на Разплащателната агенция, но не е имало нито нотка заплаха в него.

Юруков попита:
„Допускате ли вие, че един юрист с 25-годишен стаж - бивш съдия и прокурор, депутат в три народни събрания, би си позволил такова нещо и то по телефона? Съжалявам много, че нямам запис на този разговор да чуете."

Той каза, че още утре ще потърси разговор с Димитър Тадаръков, за да се изясни случая и попита също защо чак сега се говори за този случай.

Юруков беше категоричен, че няма близки и роднини, които да са подчинени на Тадаръков.
Той призна, че е имало и негови познати, които са се оплаквали, но това са били частни разговори и не са били повод за заплахи.