Компанията "Шел" ще проучва наличието на нефт и газ в блок „Силистар" във водите на Черно море. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Енергийният министър разказа, че в понеделник е приключил конкурсът за избиране на компании, които да проучват нашите блокове „Терез" и „Силистар". Избран изпълнител има вече за „Силистар" и това е именно „Шел".

"Това е един от световните лидери в бранша", се похвали министър Петкова и добави: „Това, което те предлагат като работна програма, е на стойност 18,6 млн. евро."

При подписване на договора бонусът, който ще получи българската държава и средствата, които ще влязат веднага в бюджета, са 4,9 млн. евро", разкри още министърът на енергетиката.

Тя определи това като сериозен успех, постигнат с усилията на всички, който от своя страна представлява първа стъпка към диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

По отношение на проучванията за наличието на нефт и газ в блок „Терез" министър Петкова посочи, че за там не е получена оферта, което ще доведе до прекратяване на конкурса.

Електроенергийните предприятия у нас са добре подготвени за предстоящия зимен сезон, увери също енергийният министър. Тя разказа, че лично е отишла до всяко едно от трите ЕРП-та у нас и е била с тях, когато са правили проверки.

„Колегите отидоха на място, провериха, има случаи, при които са дадени препоръки да се продължи с почистването на просеките, където ние смятаме, че е недостатъчно, дадена са и други препоръки", увери още тя.

Смятам, че подготовката на ЕРП-тата и на ЕСО е на едно добро ниво. Да се надяваме, че времето ще бъде с нас и няма да има такива снегове, както през март 2015", изтъкна министър Петкова.