Шест фирми и консорциуми подадоха оферти за участие в търга за строителство на дамбата от Балчик до курортен комплекс Албена, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирани от новините Online.

Срокът за подаване на офертите изтече вчера.

Строителните работи на обекта включват изграждане на нов участък от каменно-насипна дамба, реновация на вече изградения участък от нея, изграждане на дренажни ребра и подпорни вълнобойни стени, укрепване на речни корита и пътища за достъп.

Сред изискванията към кандидатите е да са изпълнили поне три подобни проекта в последните 5 години, както и да имат среден годишен оборот от минимум 8 млн. евро за последните три години.

Довършването на дамбата е по проект "България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията и свързаните с тях свлачищни процеси", средствата по който са осигурени от Европейската инвестиционна банка - 25 млн. евро, от Банката за развитие към Съвета на Европа - 15 млн. евро и 14 млн. евро от държавния бюджет на Република България.