На днешното заседание МС взе решение за сключване на договор с „Шеврон" за проучване на добива на шистов газ, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Добиването на шистов газ е технология, която революциоинизира енергетиката, подчерта той.

Трайков съобщи, че са предвидени 4 милиона евро за екологични мерки. Следващите дни се очаква да бъде подписан договорът.

30 милиона евро ще дадат от „Шеврон" само да се започне процедура, каза още Трайков. Той добави, че всички рискове, независимо какво ще каже оценката за въздействието на околната среда, са за сметка на компанията.

Шеврон ще копаят в площта „Блок 1 Нови Пазар". Теренът е разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Припомняме, преди седмица БСП поиска да се наложи мораториум върху всички действия, свързани с идеята за добив на шистов газ на територията на България.

Социалистите настояват да бъде направена по-сериозна експертна оценка на ползите и загубите от сделката.

 

В експертизата червените искат да бъде ангажиран експертният потенциал на БАН. Така според тях правителството ще вземе най-информираното решение дали да се случи тази сделка.

Социалистите се опасяват, че негативите от добив на шистов газ са повече от позитивите.
Според Георги Божинов методът за проучване на шистов газ е опасен. Метанът се намира на дълбочина от около 2 000 до 4 000 метра и се намира в негазова фаза, която трябва да бъде разбита, което става с инсценирани слаби трусове.