Заместник-министър, отговарящ за туризма, ще бъде назначен в министерството на икономиката и енергетиката през следващата седмица.
За момента няма да се правят структурни промени в институционалната рамка, а в по-дългосрочна перспектива ще бъде създадено и министерство на туризма, каквото е желанието на бранша.

Това стана ясно след среща между премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Даниела Бобева, министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и представители на туристическия бранш в Министерски съвет.

По думите на Орешарски по време на срещата са обсъдени широк кръг въпроси, обединени основно в две групи.
„Първата група се отнася до по-стратегическо развитие на този отрасъл, като се уточнихме да продължим дискусиите през есента, когато ще говорим за дългосрочни стратегии и институционалната рамка", коментира министър председателят, като обясни, че засега е уточнено да се запазят съществуващите структури, да се назначи зам.-министър и да не се правят размествания в не особено подходящия момент на започнал сезон.

Премиерът е възложил на Даниела Бобева да събере всички спешни промени в нормативна база и определени процедури и на едно от следващите заседания на Министерски съвет те да бъдат разгледани и да се предприемат съответните мерки.

Браншовите организации и правителството са се договорили през следващите два месеца да направят широко обсъждане на стратегията за партньорството с Европейската комисия, което да касае средствата за този бранш и най-вече финансирането на промоции, реклама и други, които да дават в дългосрочен план добри приходи за страната.

„Консолидираната ни позиция и общото решение на браншовите организации е да се стигне до създаването на Министерство на туризма, което съответства на представителността на нашия бранш, големия брой работни места и големия дял от брутния вътрешен продукт. Получихме позитивна нагласа от страна на премиера към решаването на този въпрос", обяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков след срещата.

Красимир Гергов пък допълни, че Пламен Орешарски е дал обещание да назначи за зам.-министър човек от бранша и няма да вземе решение повлияно от нито една партийна група. Той бе категоричен, че нито една организация не би подкрепила идея да не се създаде ново министерство, което да отговаря изцяло за туризма.