Земеделският министър Мирослав Найденов не можа да открие нередности в магазин „Пикадили" в МОЛ Сердика, въпреки че щателно провери редица щандове, включително тези за продукти с растителни мазнини.

Единственото несъответствие, което забеляза зоркото око на министъра, бе етикет на щанд, който би трябвало да бъде изместен с около 2 сантиметра наляво.
Найденов призна, че проблемът с обозначаването на стоките всъщност е голям за малките магазинчета поради липса на място.

За първо провинение глобата е от 1000 до 3000 лв., за второ - от 3000 до 5000 лв. и за трето - затваряне на магазина, посочи министърът и допълни, че ако инспекторите бъдат педанти „малките магазинчета ще фалират от щандове".

Той обеща да бъде намерен начин за обозначаване на продукцията.
Министърът обърна специално внимание на щанда с биохрани, с какъвто магазин „Пикадили" разполага отдавна. На него се предлагат например подправки в саксии като мента, джоджен, риган, чубрица.

Биощанд има и при месните продукти, което направи добро впечатление на министъра. „Скоро ще накараме търговците да имат и щанд БДС", заяви министър Найденов.

Министърът представи и новото лого на Европейската комисия за обозначаване на биопродуктите.

На всички биопродукти вече ще се поставя ново лого, известно като "Европейско листо", информира министър Найденов. Знакът ще бъде задължителен за биологичните хранителни продукти, произведени в държава-членка на ЕС и отговарящи на съответните стандарти.

Заедно с логото на ЕС ще могат да се поставят и други частни, регионални или национални знаци. Не е задължително "Европейското листо" да се поставя на неопаковани и внесени от трети страни биопродукти.

Освен логото новите правила за етикетиране включват и задължително посочване на мястото на производство на съставките на продукта и на кодовия номер на органа, отговарящ за контрола. Производителите разполагат с двегодишен преходен период, през който да се съобразят с новите правила за етикетиране, каза министърът на земеделието.

Той допълни, че по този начин се унифицира обозначението на биопрудктите в общността и е гаранция за потребителите, че в тях няма съдържание на пестициди и генно-модифицирани организми.

Запитан каква оценка си поставя за първата година от управлението на ГЕРБ, след като премиерът вече даде добра оценка, Найденов каза: „От началника по-висока оценка не можем да си поставим".
Той припомни, че встъпвайки в длъжност, е обещал да тръгнат еврофондовете и да имат максимално добра усвояемост.

Той отчете, че още през септември са тръгнали фондовете и че в момента има 100% усвояемост на директните плащания и над 30% договориране, над 16% усвояване по програма „Развитие на селските райони" при средно около 4% за останалите.

По отношение на другото обещание - че обществото ще разбере за далаверите, Найденов посочи, че двама от бившите министри са с повдигнати обвинения.
Найденов каза, че предстои реформа в горския сектор и много се надява тя да бъде проведена.

По отношение на селскостопанската продукция той подчерта, че ще бъде направено всичко възможно да бъде дадена по-голяма гаранция на хората за това, което слагат на трапезата си.

Като цяло Мирослав Найденов обобщи за резултата от управлението в сектора през изтеклата година, че ако не е много добър, то е поне добър.

„След като външнотърговското салдо в областта на земеделието се увеличи 4 пъти и е единственото положително салдо, мисля, че сме на прав път", подчерта Найденов.