Свидетели сме на злоупотреба с монополно отношение от страна на "Булгаргаз".

Така бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева коментира пред Нова телевизия намерението "Булгаргаз" да спре утре подаването на гориво за топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен.

Това е един нагледен пример как може да бъде осъществяван политически натиск чрез икономическа принуда, каза още Шулева.

Според нея разпространяваната теза, че "Булгаргаз" ще фалира, ако топлофикационните дружества не се издължат, е абсолютна манипулация от страна на управляващите, тъй като „Булгаргаз" е държавно дружество и само връщането на дивидента, който се дава на държавата, ще помогне да се реши кризата.

По думите на Шулева пред „Бугаргаз" стои всичко друго, но не и фалит.

Бившият министър посочи още, че категорично това представлява натиск от страна на управляващата тройна коалиция над обществото с внушението, че управите на трите града, които са от опозицията, не са способни да се погрижат за гражданите си.

"Ние сме в условия на монопол, икономически монопол, при това дружество "Булгаргаз" е 100 % собственост на държавата. Това е манипулация и диктат", заяви Лидия Шулева.

Тя попита къде са в случая многобройните държавни комисии като КЗК и ДКЕВР, които по закон са призвани да борят монополите в държавата.