Технологическият гигант „Сименс" проявява интерес към „Топлофикация-София", съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В писмо до кмета Бойко Борисов ръководството на „Сименс" е потвърдило интереса си за ко-генериране на енергия и модернизацията на „Топлофикация" София, както и сътрудничество с общината по други важни инфраструктурни и енергийни проекти.

Генералният директор на "Сименс"-Австрия Бригите Едерер е заявила, че в резултат от проведените между двете страни разговори, компанията потвърждава интереса си за сътрудничество по бъдещи проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, които са от стратегическо значение за България.

„Сименс" с готовност ще даде своя принос за развитието на проекти свързани с ко- генериране на енергия, модернизацията на системата за обществено осветление и приложението на система за контрол на движението, се казва още в писмото.

Съобщението от компанията идва след като кмета на София оспори решение на Столичния общински съвет от 27 юли , с което СОС даде мандат на представителите на Столична община в общото събрание на „Топлофикация София" АД да гласуват за предоставяне на право на строеж на „Ню Енерджи Вижън" АД за изграждане на централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия на площадка на ОЦ "Земляне".

Според кмета е необходима повече яснота, прозрачност и правила при избора на партньор на Столична община в общинските и смесените дружества, както и ясни критерии с цел гарантиране на максимална защита на интересите на общината и гражданите.

Произнасянето на СОС по повод на оспорването предстои за първата сесия през месец септември.