При продажбата на „Химко” АД  синдикът Росица Томова не е извършила нарушения. Това е установила проверката на Инспектората на Министерство на правосъдието, съобщават от ведомството.

Припомняме, че проверката бе разпоредена от правосъдната министърка Екатерина Захариева, след като президентът на ANJ Group Corp Ян Аронов заяви, че компанията е била изнудвана да плати два пъти по 500 хил. евро рушвет. Яронов бил оспорил определени от синдика на „Химко” АД условия още през ноември.

Становището на ANJ Group Corp до тогавашния правосъден министър Христо Иванов е постъпило в Министерство на правосъдието на 19 ноември 2015 година. В него собственикът Аронов оспорва условията, които синдикът е определил за преговорите по пряко договаряне за осребряване на имуществото на „Химко” АД и настоява за проверка по случая.

Проверката е разпоредена повече от месец по-късно. Това е станало на 28 декември 2015 г., след като наследничката на Иванов – Екатерина Захариева, се е запознала със случая. 

В писмото си до правосъдното министерство обаче Аронов не говорел за подкуп, а твърдял, че синдикът на "Химко" е обявил продажба на активи на дружеството по реда на прякото договаряне на висока цена. За нея не било предвидено разсрочено плащане. Освен това Росица Томова поставяла ограничителни условия, които внасяли затруднения в участието на потенциални купувачи.

Инспекторите, които са извършили проверката, са установили, че синдикът е действал изключително в рамките на закона, както и в съответствие с най-добрите практики, които са приети при подобни процедури, поясняват от оглавяваното от Екатерина Захариева ведомство.

Заместничката й Вергиния Минчева-Русева е приела доклада от проверката. Отговор е изпратен и до Аронов.

От министерството поясняват още, че към днешна дата друго становище или сигнал от Ян Аронов или негов представител не са постъпвали в Министерството на правосъдието, включително и сигнали за корупционни практики по този казус. От ведомството обаче припомнят, че нямат компетентност по разследване на престъпления.