Първоначалният вариант на законопроекта за актуализация на държавния бюджет е бил приет от Министерски съвет още миналата седмица, а това, което вчера е обсъждала Тристранката, е било окончателното решение на правителството.

Това обясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов, който се включи в работен обяд с представителите на германо-българската индустриално търговска камара.

Големият бюджетен дефицит не е чак такъв проблем, както изглежда, коментира той в отговор на журналистически въпрос.

С. Дянков: Източна Европа се справя най-добре с кризата.
                                     Още...
                                    

Според него е съвсем нормално с фискалния резерв да се покрие част от дефицита. Парите от фискалния резерв са достатъчни, за да се финансира разчетения дефицит, подчерта заместник финансовият министър. По думите му максимално консервативна прогноза е заложена в актуализирания бюджет 2010 като очакван дефицит.

Възможно е дефицитът да бъде по-малък от този, който ние сме заложили, прогнозира Горанов. Той посочи, че в проекта за актуализация на държавния бюджет категорично не се планира увеличаване на ДДС, както и няма да има промяна на данъците.

До края на седмицата законопроектът за актуализация на държавния бюджет ще бъде внесен в Народното събрание. Попитан кои са най-застрашените сектори в страната в условия на криза, Горанов отговори - Няма застрашени сектори, държавата ще продължи да функционира.

Той обясни, че предстои да бъде внесен и законопроектът за актуализация на НЗОК. По-рано, пред българо-германския бизнес, Горанов обясни, че в актуализирания бюджет се предвижда допълнителен ресурс за Касата в размер на 220 милиона лева. Част от тези средства ще отидат за разплащане към бизнеса.

От думите му стана още ясно, че около 100 милиона лева са задълженията на болниците към бизнеса за 2008-2009г.