Синдикатите са удовлетворени от правителственото решение за срока за изчистване на натрупаните и неползвани отпуски.

Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров коментираха, цитирани от БиТиВи, решението, според което отпуските трябва да бъдат изчистени до края на 2011 година.

Това решение е по-добро от варианта отпуските да се изчистят до края на тази година, посочи д-р Тренчев.

По думите на Валентин Никифоров то удовлетворява ръководството на КНСБ, защото така работниците няма да загубят заработените дни платен отпуск и има достатъчно време, в което могат да ползват натрупаните отпуски.

Най-голямо натрупване на отпуски има в секторите здравеопазване, образование, рудодобив, въгледобив, енергетика, но то е поради недостиг на висококвалифицирани кадри, посочи той.

Лидерите на синдикатите изтъкнаха, че са доволни от това, че е чута вчерашната им позиция с аргументите, че ако се приемат сроковете, такива каквито бяха предложени по-рано - до края на 2010 година, решението ще е в противоречие на редица международни документи.

Те определиха като добро и решението за изработване на график, по който служителите да излизат в отпуска. Това е предложение на КНСБ, отбеляза Никифоров.

По думите на д-р Тренчев такъв публичен регистър е задължение според конвенция на Международната организация на труда, ратифицирана отдавна от България. Трябва да има такъв публичен график, за да не се злоупотребява, изтъкна той.

Синдикалните лидери изразиха надежда, че правителството ще преосмисли и предложенията за болничните. Те заявиха, че категорично не приемат вариант, при който на работника да не се плаща ден.

Фалшиви болнични има, но те са едва една пета сигурно, а с неплащане на един ден, ще бъдат наказани четири пети истински болни, заяви д-р Тренчев. Такава е и позицията на ръководството на КНСБ, които са категорично против отнемане на права и "наказване на невиновни".

Според лидера на КТ "Подкрепа" е ясно, че основният мотив за последните правителствени предложения идва от недостига на средства в държавата и кабинетът отчаяно търси изход.

Ние влизаме в положението, че има проблем, но оспорваме лечението, коментира д-р Тренчев. Ако промените не са принципни и съобразени с международни ангажименти, ще избодем очи, вместо да изпишем вежди, допълни той.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава утре. Очаква се да бъдат обсъдени сроковете за изпълнение на антикризисните мерки. По 59 от тях има съгласие на социалните партньори, 60-тата за болничните е предложение на правителството, каза д-р Тренчев.

Синдикатите са категорични, че трябва възможно най-бързо да се определят срокове за изпълнение на антикризисните мерки, защото "и най-добрата идея, ако не е отработена, няма да даде необходимият резултат".