Синдикатите напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Както бяха предупредили по-рано КНСБ и Подкрепа не приемат предложението на финансовия министър Симеон Дянков да се увеличи осигурителния стаж от следващата година.

В началото на следващата седмица стачните комитети на двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа", ще се съберат, за да решат кога ще започнат нови протести.

Според коментара на Константин Тренчев министър Дянков съзнателно се опитва да „взриви социалния диалог, преследвайки някакви свои собствени лични цели".

Това, което взриви социалния диалог е предложението на финансовия министър Симеон Дянков за плавно увеличаване с по 3 месеца всяка година на стажа и възрастта за пенсиониране. Това условие обаче трябва да влезе в сила от следващата година.
По думите на финансовия министър, това е и препоръката и на Международния валутен фонд.

Според тълкуването на Пламен Димитров от КНСБ предложението на финансовия министър е насочено срещу премиера.

Това предложение на финансовия министър обаче се приема от работодателите. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев една такава мярка ще реши трайно проблема с дефицита в НОИ.

Дянков категоричен: Консултациите приключиха, предложението влиза в МС.

Промените в Кодекса за социално осигуряване вече са съгласувани и ще бъдат внесени в правителството, най-вероятно на следващото заседание.
Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БНР.

По думите му консултациите в НСТС са приключили и правителството ще реши точно от кога да започне увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.

Уважавам техните съображения, коментира Дянков излизането на синдикатите от съвещанието. Министърът посочи, че неговото предложение има подкрепата на работодателите, както и на други министри като Трайчо Трайков.

Симеон Дянков обясни, че България не прави изключение от останалите страни в Европа по промените, които прави и това е ситуация, която е характерна за осигурителни системи с тежки демографски проблеми.
Във всички страни на Европа, не само в България

Според Дянков обаче не трябва да се отлага днешната работа за утре: „Да не правим така, че вместо сега да започнем да си решаваме проблема, да се наложи да започнем да го решаваме след 4 или 5 години. Така проблемът само ще се задълбочи", коментира министърът.

„Затова е редно да се започне веднага с реформите, за да не страдаме - както ние, така и нашите деца - от липсата на реформи в последните 10 години", категоричен бе Симеон Дянков.

Според коментара на социалния министър Тотю Младенов антикризисните мерки на правителството работят и вече са дали положителен резултат. Вече 8-ми месец безработицата е под 9 процента и то в извън сезонната заетост, подчерта Младенов.

„Ще приемем най-добрата пенсионна реформа", увери Тотю Младенов.

По думите му между него и финансовия министър Симеон Дянков няма никакви разногласия по отношение на пенсионната реформа.
Ще приемем най-добрата пенсионна реформа", увери Тотю Младенов.

Припомняме, по време на предишния кръг от преговори за социалната и пенсионната реформа напусналите заседанието на НСТС бяха работодателите. Тогава и те, както сега синдикатите, обвиниха финансовия министър Симеон Дянков.