Пролетна стачка подготвят синдикатите, ако не се приеме нов закон за колективното трудово договаряне.

Това заяви президентът на КНСБ Желязко Христов, цитиран от БНР.

Изявлението беше направено след днешната закрита среща между синдикатите, представители на Министерството на труда и социалната политика и представители на БСП в КТ "Подкрепа".

Повод за срещата е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, подготвен от народните представители от БСП Петър Мръцков, Иван Гороломов, Златко Златев и Трифон Митев.

Според предложените от четиримата депутати промени, никой няма да има право на стачка, ако спорът не се отнесе до арбитражен орган към социалното министерство, поясни президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

От своя страна депутатката от „Коалиция за България" Мая Манолова, която е и инициатор на срещата, обяви, че синдикатите, министър Емилия Масларова и БСП ще подготвят работна група за създаването на нов закон.

По думите на Мая Манолова, БСП не стои зад законопроекта на Петър Мръцков. Според нея левите партии стоят най-близо до синдикатите по отношение на трудовото законодателство.

Тя заяви, че в новия закон ще бъде гарантирано конституционното право на стачка на работниците.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов напомни, че доскоро енергетиците, служителите в телекомуникационните компании, медиците и железничар