Досегашното ръководство на „Кремиковци" носи отговорност, в това число - наказателна, ако се случат неблагополучия.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на обширна пресконференция, на която засегна още темите за електроразпределителните дружества и АЕЦ „Белене".

Според него в създалата се ситуация, когато ръководството на комбината е освободено, а синдикът още не е влезнал във функциите си, най-сериозният гарант за сигурността на „Кремиковци" са синдикатите. Те са най-заинтересовани „Кремиковци" да остане в пълния си капацитет и да не бъде ограбено нищо, посочи Димитров.

Той подчерта, че в България има съдебна система. По повод предоставените на „Кремиковци" 400 млн. лв. от държавата Димитров категорично заяви, че затова има създадена специална работна група, включваща редица зам.министри, която се ръководи от заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева и е създаден план за жизнеспособност на комбината.

„Ако планът не бъде изпълнен, „Кремиковци" трябва да върне парите в републикански бюджет. ако не го стори, Република България ще трябва да ги внесе в бюджета на Европейската комисия от републиканския бюджет", каза Димитров.

Той съобщи, че сега тече нов етап на информиране на ЕК по случая. След решението на съда от онзи ден, екипът на министерството работи да информира Европейската комисия и тя трябва да каже дали иска за тези средства да бъде предявен иска за тяхното възстановяване, заедно с лихвите, поясни Димитров.

Това не променя фактът, че българската държава ще си предяви иска в делото по несъстоятелност на „Кремиковци", категоричен е Димитров.