КТ „Подкрепа" отново настоя да се инкриминира кражбата от железниците като терористичен акт. Лидерът на синдиката Константин Тренчев представи по време на пресконференция в БТА случай, разказан му от жп-шеф, за откраднати парче релса и някакви крепежни елементи. Крадецът бил хванат, а прокуратурата отказвала да се заеме със случая, защото откраднато било на стойност под 200 лева.

И със 100 лева можеш да метнеш един влак с пътници и ще плачем доста дълго и самостоятелно, коментира Тренчев и настоя посегателството върху жп-път да бъде приравнено с терористичен акт.

Той припомни и за вчерашния въпрос на премиера за изчезналите вагони, като каза, че е препоръчал на министър-председателя да извика компетентните органи да му дадат справка.

Според лидера на КТ „Подкрепа", ако ги е нямало синдикатите, отдавна да няма никакви железници. „Ако нещо е съхранено, се дължи именно на съпротивата на синдикатите, защото иначе в своите безумия политиците щяха да я ликвидират", изтъкна той.

Тренчев е категоричен, че товарите са единственият начин да печели БДЖ. Той даде пример за това, че инвеститор използва в България румънски товарач да разнася стоката им на наша територия и повдигна въпроса къде са нашите добри мениджъри.

Според Росен Зарков от федерация „Транспортни работници" в мениджърския състав на железницата трябва да има железничари. По негови предположения ще бъдат съкратени 200 влака, макар че сега и мениджърите не знаят какво ще бъде съкратено.

От КТ „Подкрепа" се обявиха и против опитите за приватизация на „Български пощи." Според тях раздържавяването досега е довело само до съкращаване на работни места, незачитане на трудови права и в нередки случаи до ликвидация и изчезване на отрасли от българската икономика.

Според синдиката ако „Български пощи" бъдат приватизирани, ще бъдат закрити много клонове и голяма част от населението ще бъде лишено от пощенски услуги.

Баба от село до Чирпан ще трябва да ходи в Чирпан да си вземе пенсията, коментира Тренчев и каза, че това е прехвърляне на мярка.

Синдикалистите припомниха, че са организирали подписка и че за по-малко т месец стотици хиляди български граждани са се подписали. Те не са съгласни да останат без пощенски услуги.

Щенията на частни корпоративни интереси не би следвало да изместват желанията на българското общество, категорични са от федерация „Съобщения" към КТ „Подкрепа."

Във връзка с предстоящите избори Тренчев алармира, че Избирателният кодекс в някои отношения противоречи на Лисабонския договор и че може да се очакват проблеми.