В Министерството на транспорта днес се проведе работна среща между представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа".

Срещата е била поискана от двете централи, отрасловите им структури, както и от синдикалните структури на летищата в Бургас и Варна, а поводът е предстоящото финализиране на проекта на концесионния договор за летищата Варна и Бургас, съобщиха от транспортното министерство.

По време на срещата синдикатите са поставили следните въпроси: защитен ли е държавният интерес в концесионния договор; как ще се осъществява инвестиционната програма и равнопоставени ли са двата аеропорта в нея; ще работят ли те целогодишно; как ще се осъществява следконцесионния контрол на държавата.

Синдикатите са настояли в договора да се гарантира изпълнението на колективните трудови договори, подписани с досегашните ръководства - за срок от две години.

Синдиците искат да се запазят и да се гарантират трудово правните отношения за всички работещи в двете летища, като бъдат приложени изискванията за трудовите правоотношения по член 123 от КТ.

Особено внимание е било обърнато върху необходимостта в договора, като неразделна част да бъде включена целева перспективна програма за квалификация и преквалификации на персонала, както и гарантирането на инвестиции за подобряване условията на труд.

Ангажимент на концесионера трябва да бъде прилагането на добрите европейски практики за колективното трудово договаряне, респективно ежегодното повишаване на доходите, според производителността на труда, качеството на работа и инфлацията в страната.

От името на двата синдиката д-р Желязко Христов заяви, че достигнатите равнища на индивидуални трудови възнаграждения също трябва да бъдат запазени, се казва още в съобщението.
Той е отправил молба към ръководството на Министерството на транспорта да съдейства за провеждането на среща на синдикатите с концесионера, а екипът, разработил концесионният договор, подробно да разясни във Варна и Бургас постигнатите социални договорености пред колективите на двете летища.

Екипът експерти от министерството, които работят по проекта за концесионния договор подробно е информирал синдикатите за хода на преговорите със спечелилия кандидат. Концесионерът ще трябва да прилага българското законодателство по ЗОП в инвестиционната си програма и да даде твърди социални гаранции, както и да осигури програма за обучение и професионална квалификация както в България, така и в чужбина.

Преговорите с представителите на спечелилия кандидат за концесионер на морските ни летища Варна и Бургас продължават и в момента.
Преговарящият екип на министерството се ангажира подробно да ги информира за позицията на синдикатите.