Премиерът Станишев откри пътен възел „Коритна" край Ябланица, който свързва пътя София-Плевен-Русе и София-Велико Търново-Варна.
„Котирна" се намира на 4 км североизточно от Ябланица на магистрала „Хемус".

Общата стойност на проекта е 6 282 000 лв. С изграждането на новия възел на две нива и третата лента за движение до включване в автомагистралата се решава проблемът за безопасно преминаване на трафика във всички направления, както и избягване на задръстванията.

България, както и цяла Европа навлиза в бурни води в икономическото си развитие.

Ситуацията в икономически план се влошава, но България навлиза в тези бурни води в добра форма, в добра кондиция, заяви премиерът Станишев, след като откри пътния възел край Ябланица.

Той уточни, че тази добра форма е не само от гледна точка на финансовата стабилност на държавата и българския финансов сектор, но и заради амбицията чрез инвестиционната програма, която е запланувана в бюджета, чрез ясните намерения и действия на правителството, да се подпомогнат тези сектори, които са застрашени.

Затова именно за следващата година строителната програма е още по-амбициозна, подчерта Станишев.

По думите му през последните години в България се строи много и това е един от начините страната да се развива ускорено икономически.

Премиерът Станишев припомни, че през миналата година са били рехабилитирани около 2000 км пътища, през тази година - 2 700, а около 300 км са напълно модернизирани.

Той припомни, че за изграждането на автомагистрала „Тракия" през тази година са заделени 92 млн. лв. за стартирането на работите и строителството на последния участък от около 112 км.

НАПИ има амбициозна програма и за 2009 г., посочи още Станишев, като изтъкна, че само по заема със Световната банка по програма „Транзитни пътища IV и V" през следващата година предстои да бъдат основно модернизирани над 700 км.

Проектът пътен възел "Коритна" се изпълнява по програма „Капитално строителство" на НАПИ и е разделен на две части - пътна част с дължина 3 244 м и надлез при пътен възел „Коритна". Изпълнител е „Пътстрой 92" АД-София и „Мостстрой"АД-София.
Мостовото съоръжение е монолитна конструкция, изградена по уникална технология с обща дължина 133 м.

До 23 декември ще бъде отворена за експлоатация втората тръба на тунела до Дупница. Тунелът се намира на път Е79, който свързва София-Благоевград и е основна пътна артерия за Гърция.
„Доживяхме пускането на тази тръба, аз бях ученик, когато беше спряна тръбата през 1976 г. Тази сага вече е приключена", каза инж. Дончо Атанасов - директор на Дирекция „Оперативен контрол и управление на риска" в НАПИ.

Днес бе открит и пътният участък, минаващ през село Брестница. Той е част от проекта „Транзитни пътища IV", лот 5, финансиран от Европейската инвестиционна банка и България.

Общата дължина на пътните участъци, включени в програмата е 426 км. Целта на проекта е възстановяване и подобряване на пътната настилка, както и отводняването на пътищата и осигуряване условия на безопасност.

Изпълнението на проекта започва през юни 2006 г. и обхваща рехабилитацията на пътищата Коритна-Севлиево, Луковит-Коритна и Дебелец-Габрово.

Изпълнител е „Холдинг пътища"АД-София, „Пътстрой" ЕАД-Ловеч, „Пътстрой" АД-Габрово и „Път инженеринг"-Плевен.

Рехабилитацията на пътя Коритна-Севлиево обхваща трасето, минаващо през село Брестница. Изградени са били канализацията и водоснабдяването на селото, което е забавило проекта.
След реконструкцията на водопровода, която завършва през октомври, се осигурява възможност за завършване на пътния участък през селото.
Подмяната на уличния водопровод, преминаващ през селото, и вътрешната водопроводна мрежа на село Брестница се финансира от МРРБ.