Уволненият на 20 февруари директор на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов показа официални документи и разпечатки от чатове със служители, които оборват твърденията на директор на ДКК Венцислав Димитров, принципал на дружеството, че са били купувани суровина на завишени цени, автомобили също на непазарни цени, както и че има стока - 60 тона кашкавал, която е негодна и към момента се съхранява в складовете на държавната фирма.

"Казах, че мафията победи държавата - тази фраза е гръмка, но се облича във факти и документи", започна изложението си Маринов. И показа чатове със служител на фирмата, в които се твърди, че новият директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев обикалял по производствените бази и магазините и заплашвал служителите да не говорят по казуса под угрозата да бъдат уволнени.

Въпросният Владимир Русев, новият шеф на дружеството, бил назначен в ролята "на очите, ушите, краката и ръцете" на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, на когото бил приятел. Това е написал директорът на ДКК на Маринов. За което той показа разпечатка от имейл между двамата. В електронното писмо се иска още - да се потвърди за "трите цистерни", които трябвало да дойдат "следващата седмица". "Защо министърът и директорът на ДКК искат да знаят откъде се поръчва суровината, откъде накъде те дават фирма и количества, които да се поръчват", попита реторично уволненият началник на държавното предприятие.

Освен това - имало е натиск и докладна записка, в която се настоявало да се прекрати закупуването на мляко от местни производители, като се купува такова от друга фирма - "Милки Лукс", един от големите играчи на пазара. Това мляко обаче било внос от Унгария, а не българско, на завишени цени, като освен това имало и искане за купуване на сухо мляко. Отговорът на бившият директор бил "НЕ!", дебело подчертано на документа. Именно това била най-вероятно една от причините за отстраняването му, отговори на въпрос на News.bg Маринов.

"Искат ли господата Стоянов и Димитров да вкарат свои фирми, да убият малките производители, да вкарат сухо мляко, да фалират "Ел Би Булгарикум?", попита Маринов. И посочи още - въпросното унгарско мляко, освен по-скъпо, било и с по-ниска масленост, под приетия стандарт, което го правило още по-нерентабилно като суровина.

"Министърът и директорът на ДКК не са млекопреработватели, но искат да назначават представители на други мандри (пенсионер, директор в друга частна мандра, бил назначен по искане отгоре на директорска позиция на заплата 6000 лева, макар да е пенсионер, заяви преди това Маринов), тоест може би някоя от тези частни мандри има интерес (да бъде фалирано държавното дружество)", каза той.

Маринов опроверга и твърденията на директора на ДКК, че бил свалил цените в държавната верига в деня, в който е бил уволнен, като пак показа документ - цените са свалени на 17.02, три дни преди да бъде гласувано отстраняването му. Не били верни и твърденията за закупени служебни автомобили на завишени цени - бюджетът вече бил гласуван от ДКК, като вместо 3 коли, колкото трябвало да бъдат купени първоначално, били придобити 5.

Самото уволнение станало "непринудено" - Венцислав Димитров нахлул в кабинета на Маринов "като кръчмар" и му казал да напуска, като в противен случай щял да извика полиция. От своя страна Маринов се обадил на министър Стоянов, който по това време бил в Испания, който също го е уверил, че "не иска циркове". В крайна сметка обаче не последвало нищо и директорът се разделил с поста си волно или неволно.

От края на януари пък започнал "непосилен натиск" от страна на ДКК - били искани ежедневно десетки отчети и документи със срок от днес за днес - което било непосилно за администрацията. "Не можехме да си вземем дори лист от принтера от разпечатването на отчетите."

В крайна сметка пък в последните дни бил блокиран всякакъв достъп на бившия вече директор до сметките на дружеството, което правило невъзможно разплащанията дори по базисни пера като бензин за автомобилите, правещи доставки.

Не било вярно и твърдението на Димитров, че в складовете на дружеството се съхранявали 60 тона негоден кашкавал, категоричен е Маринов. Въпросният продукт имал срок на годност от една година, като само за придобиването му на нужните характеристики е било нужно да зрее поне 40-45 дни. За целта бил поискан независим анализ на качеството на всички произвеждани продукти, който не установил нарушения.

"Сигурно министърът ще каже - аз не знаех нищо... Но държавата работи с документи - внесъл съм 4 доклада към министъра за тези проблеми с всички подробности, а отговор няма."

Още докато течеше брифинга на вече бившия шеф на държавната фирма, от ДКК излязоха с контрабрифинг и опровержение на тезите на Маринов. В него взеха участие новият изпълнителен директор и досегашен член на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев и юристконсултът София Секулова, която поиска Маринов да се извини за причинените неудобства и дискомфорт. Секулова и няколко пъти се позова на "недоволството на служители и работници", които се чудели какво се случва, както и на достойнството на "Елби булгарикум", който е призван да е "пазител на българската традиция".

Според тях именно Маринов е прекратил работата с местни производители на мляко и е сключил договори с две фирми посредници, които внасяли суровина от Унгария, Полша и Румъния.

Беше отречено компанията да има отношения с посочената от Маринов "Милки Груп Био". Именно Маринов сключил договори с "Исак БГ" и "Уайт Голд Трейд" още в първите дни на назначението си в началото на декември. Те предлагали цена от 1,50 лв. за мляко, докато местните доставчици - 1,10 лв.

Направените поръчки били за общо над 5 млн. тона за следващите 6 месеца, докато " Ел Б Булгарикум " обработват по 600 хил. месечно. Така големи количества суровина отлежавали в складовете. Освен това според местни работници млякото не отговаряло на заложените параметри, поради което част от произведения кашкавал вече започнал да плесенясва.

Въпреки това новото ръководство увери, че предлаганата на пазара продукция е отбрана и с най-добро качество. Засега тя ще се предлага на обявените от Маринов с 30% по-ниски цени, докато не се извърши финансова проверка на дружеството, въпреки че тези цени са на ръба на себестойността на продукта.

Венцислав Димитров, изпълнителен директор на ДКК, заяви, че е разпоредена и вътрешна проверка. Той подчерта, че не е получил нито един доклад от отстранения шеф, въпреки че има такава практика по заповед. Именно той съобщи, че Министерството на икономиката също ще направи одит на компанията, като този официален одит може да потвърди и че компанията работи на загуба. Доказателства за това обаче все още няма, изчаква се проверката.

Владимир Русев постави акцент върху това, че с изявленията си и несъстоятелните PR акции на предшественика му са скарали "Ел Би Булгарикум" с търговските вериги, което е значителен ущърб, тъй като е доста трудно български производители да влязат в търговските вериги.