Поскъпване на природния газ с около 9% от октомври - това сочат прогнозните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това заяви председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Засега Булгаргаз иска увеличението да е с 13.86%, поясни той и категорично заяви, че такова увеличение е недопустимо и то ще бъде по-малко.

Той поясни, че при поскъпване на газа с над 5% влиянието върху цената на парното става съществено и поскъпването на парното е неизбежно. Според изчисленията, ако увеличението на цената на газа е с 9%, то парното в София ще поскъпне от 1 октомври с 3-4%.

Семерджиев допълни, че има резерви, които да позволят по-малко поскъпване на парното, но не е ясно доколко могат да се използват.

Той подчерта, че е започнал анализ и когато бъде готов, ще има точна прогноза. Според него новата цена ще е ясна преди края на този месец. На 19 септември предстои да бъде обсъден и приет доклад на работната група, след което ще има открито заседание на ДКЕВР. Предвижда се и заседание на Консултативния съвет.