Промените, предвидени в Закона за автомобилните превози предлагат определянето на пределни цени на таксиметровите услуги на територията на съответната община.

Това стана ясно на брифинг в транспортното ведомство и е продиктувано от факта, че условията за извършването на таксиметровите превози в различните общини са изключително специфични (големи градове, курортни селища със сезонен характер, по-малки населени места, летища и др.).
Всички тези фактори ще влияят върху предстоящите промени.

Към настоящия момент законът предвижда цените на обществените превози на пътници и товари да се образуват свободно и на основата на търсенето и предлагането.

Предлаганите промени промени са наложителни поради зачестилите през последните две години случаи на таксиметрови фирми и водачи, които се възползват от този либерален принцип и формират многократно завишени цени за тази услуга.

С тези действия е създадено крайно негативно впечатление, както в чуждестранните гости на нашата страна, така и в българските граждани, е становището на ведомството.

Що се отнася до законовите изисквания, свързани с възможността за осъществяване на таксиметров превоз, стана ясно, че дейността може да се осъществява от всеки търговец регистриран като превозвач или като водач, извършващ дейността от името на превозвача, но за собствена сметка.

При положение, че в даден случай няма желание за регистрация може да се сключи договор с регистриран такъв, но да осъществява дейността от негово име по договорени по между им условия.

Към момента има издадени 3 252 удостоверения за регистриране на превозвачи за извършване на таксиметров превоз на пътници, като таксиметровите автомобили са 24 561.

Острите изявления при обсъждането на идеята за налагане на пределна цена на таксиметровите услуги са знак, че сме на правилен път, заяви Любомир Христов, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

Христов отбеляза, че са създадени няколко работни групи с участието на представители на браншовите организации, като една от тези групи работи по закона за автомобилните превози.

Причината е, че в момента има таксиметрови водачи, които превозват пътници на неразумно високи цени.
Жертви на подобни действия стават основно чужди граждани и хора, които са поставени в специфични кризисни ситуации, отбеляза Христов.

В коментар за поисканата му оставка на вчерашната пресконференция на Националната федерация на таксиметровите водачи, Христов посочи, че реакцията е на група от фирми, които извършват превозите на нереално високи цени.

Една от фирмите, налагащи нереално високи цени е тази на Яне Янков "ОК Суперлукс", съобщи Христов.