emaxpress
В последните седмици имаме интензивни срещи със синдикатите и работодателите. На 4 юни заседава Тристранният съвет, където ще бъде обсъдено предложението на правителството за пенсионната реформа.

Това заяви социалният министър Тотю Младенов, помолен да коментира идеята работодателите да нямат право да уволняват хора, на които им остават 3 г. до пенсиониране.

Младенов присъства на конференцията „Трансатлантическото партньорство между САЩ и ЕС - ролята на България", организирана от Американската търговска камара в България.

Социалният министър уточни, че до 4 юни ще бъдат обсъдени предложенията и на синдикати, и на работодатели.

„Мисля, че една част от предложенията на синдикатите са разумни, други трябва да бъдат консултирани допълнително между тях и работодателите", изтъкна още Младенов.

Той изрази надежда скоро да се стигне до компромисно решение, което ще помогне да бъде осъществена пенсионната реформа.

По думите му стремеж както на правителството, така и на социалните партньори е след години доходът от пенсия да бъде 65% от работната заплата, която е получавал служителят.

Това е разумно и ще гоним тази цел", подчерта Младенов и допълни, че стабилизирайки пенсионния фонд, ще се търсят адекватни пенсии, а не тези ниски пенсии, които получават хората в момента.

Помолен да коментира опасенията, че ако бъде прието предложението на синдикатите работодателите да не назначават хора пред пенсия, Младенов заяви: „Смятам, че това не е пазарен принцип и трябва да се помисли по-внимателно".

Според него вместо тази мярка е по-добре да се помисли как държавата да стимулира работодателите да внасят осигуровки за допълнителна пенсия в частните пенсионни фондове.

Младенов каза още, че се обсъжда идеята цялата лична вноска от 7% на служителя да отива във втори пенсионен стълб.

„Аз мисля, че за тези хора, които за пръв път ще попаднат на пазара на труда, от догодина например, няма нищо лошо личната вноска, която те плащат да отива в частни пенсионни фондове", заяви социалният министър.

Вноската от работодателите ще остане в първия пенсионен стълб, заключи той.