Нова среща на експертно ниво с протестиращите пчелари ще се проведе в сряда, 8 ноември. Това каза за News.bg Румен Балински, организационен секретар на областен пчеларски съюз в Плевен.
Балински заедно с представители на протестиращите пчелари се срещна със заместник-министрите в Министерство на земеделието и храните.

Пчелари протестираха заради орязани средства
Обновена

Пчелари протестираха заради орязани средства

Дъждовната пролет и топлата зима са причина за смъртността на пчелите

Идеята на предстоящата среща е в детайли да се обсъди как може да се помогне на пчеларите. Министър Порожанов е уверил своите заместник-министри Цветан Димитров и Лозана Василева, участвали в срещата днес, да предадат на пчеларите, че ще има пари за тях.

"Тук бе въпросът, понеже една от темите ни е биологично пчеларство, че пари няма да се намерят за всички и за биологичните и конвенционалните. Решихме понеже сме национална организация и за да няма разделение между пчеларите, да се раздадат на всички пчелари".

Средствата ще бъдат отпуснати по програма de minimis. "Показаха ни колко пари са взети за пчеларство тази година и се доказа, че са по-малко от миналата", коментира Балински.

Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари в България и пчелар на годината за 2010 г. заяви, че проблемите в сектора са от много години.

"Основното, за което сме тук, е не изплащане на субсидиите за 2016 г. по програмата за биологично пчеларство. Много изненадващо ги съкратиха като субсидии, защото нямахме сведения и не бяхме уведомени за нов регламент, който ни задължава след една година преход в биологично пчеларство да се сертифицираме като такива", обясни Петя Иванова.

До сега всички пчелари са имали петгодишен период на преход към биологично пчеларство. През този период се сменят питите, восъкът на всички пчелини. Тази процедура няма как да бъде изпълнена за срок от една година.

Според Иванова периодът от една година е в противоречие с всички европейски регламенти. Това са средства, които се осигуряват на 75% от ЕС - 25% се отпускат от бюджета. Тези средства са заявени още през 2015 г.

По 4,7 млн. лева годишно е помощта за всички пчелари у нас

По 4,7 млн. лева годишно е помощта за всички пчелари у нас

Произвеждаме близо 11 хил. тона мед годишно

Освен това за държавните помощи de minimis Иванова обясни, че тази година няма субсидии. По думите й, винаги субсидиите, отпускани за пчеларството достигат само до една част от пчеларите. "Никога за всички пчелари", коментира Иванова.

Така единствените средства, които пчеларите могат да получат, са по тригодишната пчеларска национална програма, както и по програмите за млад фермер и за биологично земеделие.

Същевременно болестите по пчелите се увеличават, климатичните условия също подпомагат разпространението на тези болести.

Недостатъчни са програмите за обучение. "Има много млади пчелари, които се отказват поради недостатъчно средства и информираност. Защото, освен труда, който се полага, се изискват много знания и умения", обясни Иванова.