Пчелари от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите. Протестът им е във връзка със спрените средства по програма de minimis.

След протеста пчеларите готвят нова среща с МЗХГ

След протеста пчеларите готвят нова среща с МЗХГ

Болестите по пчелите се увеличават, климатичните условия също подпомагат

Припомняме, че през последните две години пчеларите получаваха такава помощ от порядъка на 7 лв. Друг проблем са спрените средства по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони. Там заради липсата на указан срок от сертифициращия орган, някои пчелари не са се регистрирали навреме като биопроизводители, въпреки направените от тях инвестиции в тази насока.

Пчеларите имат проблеми и с отравянията заради използваните не неонекутиноиди - пестициди от нов тип, с които се пръскат семената за посев и земеделските площи. Петър Цанов от Троян заяви, че очаква от ресорното министерство да задоволи исканията на пчеларите от цялата страна да се плаща за всяко пчелно семейства.

Протестиращи пчелари се обявиха против пестицидите

Протестиращи пчелари се обявиха против пестицидите

Поискаха да бъдат забранени

По думите му 2016- 2017 г. са едни от най-слабите за пчеларите. "Борбата ни е нашите пчелни семейства да не се подхранват по време на паша", каза още той и настоя да се спре вноса на китайски и украински мед. Въпросният мед се продавал в магазините на цена от шест лева за килограм, което било абсолютно невъзможно, тъй като българският мед е с цена от 10 -12 лв.

Като причина за слабата продукция и големият мор на пчелите Цанов изтъкна природните условия. Така тази година рядко има добив на чист акациев мед. Повечето мед е от добив на акация и рапица. Голямата смъртност при пчелите е в резултат на дъждовната пролет и топлата зима, в която последвало рязко застудяване, заявиха пчелари.

Неков видя заплаха за земеделието, ако ЕС не отпусне повече пари за пчеларите

Неков видя заплаха за земеделието, ако ЕС не отпусне повече пари за пчеларите

Неков изтъкна, че интересите на българските пчелари ще бъдат отразени

Така при добри запаси пчелите умрели от глад. Освен това агропроизводителите не спазвали графиците за пръскане и си позволявали да пръскат с пестициди докато пчелите са на паша.

"Без пчелите природа няма - затова сме тук в защита на пчелите", заяви Цанов. Заради протеста на среща в Министерство на земеделието и храните влязоха инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен пчеларски съюз, както и група протестиращи.
От съюза настояват за мораториум за неонекутиноиди пестициди, какъвто е имало в периода 2011 - 2013 г., но през 2016 г. пет пестицида отново са били разрешени.

По-късно през деня от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че ще се направи анализ и ще потърсят възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ "де минимис" за пчеларите.

По данни обаче на министерството над 80% от пчеларите, които са кандидатствали за биологично производство, са заявени като биологични още през 2-та година. По мярка 11 "Биологично производство" от Програмата за развитие на селските райони нови ангажименти не могат да бъдат поемани.

На срещата с протестиращите пчелари е било обсъдено и предложението за въвеждане на надписи "имитиращ продукт" на бурканчета, в които няма истински мед. Бяха набелязани и мерки, свързани с опазване на здравето на пчелите и превенция от неблагоприятни явления и третиране на земеделските площи с препарати.