Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" смени цялото ръководство на фонда.

Припомняме, в началото на седмицата СДС разпространиха скандални документи, според които заместникът на Калина Илиева - досегашен неин приемник като шеф на фонда - Светослав Симеонов - е бил натискан (и според СДС се е поддал) от хора от ръководството на земеделското министерство.
Поводът е лобиране за определени консултантски фирми, ставало със знанието на министъра и неговия заместник Светлана Боянова.

В писмените обяснения на Симеонов, които той е дал на Калина Илиева през лятото на 2010 година се посочва, че става въпрос за консултантски фирми, свързани с "Асоциацията на земеделските производители", чийто председател е била Боянова преди да стане зам. министър.

Сините поискаха оставките на шефа на фонда Симеонов и на земеделския министър Найденов.

От ДФЗ и лично министър Найденов веднага обявиха, че тези писма са поредните фалшификати на Калина Илиева. Днешният акт на УС на фонда обаче най-вероятно опровергава твърденията на министъра.

Поздравявам премиера Борисов, че толкова бързо реагира на нашия сигнал, заяви в кулоарите на парламента лидерът на СДС Мартин Димитров по повод освобождаването на шефовете на фонд „Земеделие".

Според него обаче това е бушон, за да се скрие истинската вина на министъра на земеделието. Ние продължаваме да настояваме  да бъде отстранен Мирослав Найденов, заяви синият лидер.

Нагледахме се на промени - трети здравен министър е на път да си тръгне, а във фонд „Земеделие" се оказа, че не може да се задържат повече от година. Така депутатът от БСП Антон Кутев коментира освобождаването на ръководството на ДФ „Земеделие".

Той подчерта, че вината за шапа не е на фонда, както и че вината за неизплатените субсидии също не е на тази институция. Крайно време е земеделският министър да си ходи, категоричен бе червеният депутат. А след него е време за това и на министър-председателя, добави той. Кутев изтъкна, че във връзка с днешните промени във фонда Мирослав Найденов трябва най-малкото да бъде отстранен.

Новият изпълнителен директор на фонда е Румен Порожанов, който до момента беше началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков.

Румен Порожанов има дългогодишен опит в областта на управлението на публичните финанси. До встъпването си в новата длъжност е заемал поста началник на кабинета на министъра на финансите. Работи в Министерството на финансите от 1992 г., като от 2001 до 2009 г. оглавява Дирекция „Финанси на реалния сектор".

Икономист по образование, с магистратури по Аграрна икономика и мениджмънт и по Управление на отбранителната промишленост от УНСС. Има редица специализации в чужбина, владее английски език. Женен, с едно дете.

Веднага след избора му той предложи нови заместници, с които да работи в екип.

Това са Свилен Костов, който досега беше началник на отдел „Директни плащания" в ДФЗ. Той поема ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан.

Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който идва от Министерство на финансите. Там е заемал поста директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор". Той поема мястото на Ангел Кинанов.

Третият нов зам.-директор е Свилен Колев, който работи в ДФЗ от 2000 г. и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел Пазарни механизми. Той поема ресора Програма за развитие на селските райони.

Поста на Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат се закрива, а техническият инспекторат се преобразува в отдел към директните плащания.