Награда - снимка с премиера Бойко Борисов и грамота, получиха отличените на Шестия национален иновационен форум.

На откриването в хотел „Шератон" премиерът Борисов благодари на министрите Тотю Младенов, Божидар Нанев, Сергей Игнатов, Аню Ангелов и на председателя на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров и регионални кметове за присъствието.

По думите на министър-председателя това показва достатъчно ясната оценка на правителството за значението на иновациите и тяхното развитие в България.

Борисов изрази съжаление, че България като страна членка на ЕС попада в „кюпа на страните от Европа", които недостатъчно инвестират в иновационни технологии.

Премиерът Борисов изтъкна, че България е много назад в това отношение от други страни, като посочи за пример Япония, Корея и САЩ.

Премиерът е категоричен, че това трябва да се промени много бързо. Той даде пример с google, които са инвестирали много повече пари за иновации от целия ЕС. По думите му тази промяна стои на дневен ред в Евросъюза.

Премиерът посочи, че правителството е заварило почти всички еврофондове спрени, а като причина за това той изтъкна оценките за съответствие. Това е спирало инвестирането на европейски пари у нас.

Борисов каза още, че очаква в близките няколко месеца у нас да бъдат направени инвестиции от порядъка на 200-300 млн. долара. По думите му в момента България има много успешна данъчна среда за инвестиции.

Той коментира и че очаква изключително висока оценка на МВФ за работата на правителството през тези няколко месеца на управление.

Премиерът връчи наградите на отличените за 2009-а година фирми, разработили иновационни за България и света технологии и поздрави всички присъстващи с първи март.