Министърът на икономиката Петър Димитров ще изпрати официално писмо до QVT Fund LP ( Кю Ви Ти фонд) и до останалите държатели на акции на "Кремиковци" и ще им предложи заедно с всички собственици на комбината да се договорят за гарантиране на сума от 80 млн. долара за изпълнение на плана за животоспособност на "Кремиковци".

Това каза министър Димитров пред журналисти при откриването на Европейски потребителски център в столицата, предаде БТА.

По-рано днес стана ясно, че в Министерството на икономиката са получени две писма от държатели на бондове по облигационния заем на "Кремиковци".

В писмата се декларира желанието на държателите на бондове за контакт и за обсъждане на финансовите показатели на "Кремиковци" и перспективите за развитие на дружеството

Министър Димитров посочи, че ще предложи също да се намери формула за осигуряването на оборотни средства в размер на 50 млн.евро и за още 20-25 млн. евро за изпълнението на екологичните ангажименти.

„Предлагам също фондът, заедно със собствениците и държавата да определят синдик, който да се ползва с тяхно доверие и който да се разпорежда с финансовия ресурс на комбината", каза Петър Димитров.

Това, че има държатели на акции, не е новина, новина е, че са блокирани евентуално акции на "Финметалс" и не могат да се продават.

Аз обаче не съм го видял черно на бяло, заяви Петър Димитров. Той добави, че до момента няма достоверна информация дали Прамод Митал не е собственик на акциите на "Финметалс".

По думите му Кю Ви Ти фонд няма намерение да управлява "Кремиковци, интересът му е само финансов.